Supernova Travel is lid van
Supernova Travel gebruikt cookies om je website ervaring te verbeteren. Lees meer

Blog

Toulouse, voor cultuurliefhebbers en liefhebbers van lekker eten en drinken.

Mijn kernwoorden voor deze stad: levendig, gezelligheid, lekker eten en drinken, vriendelijkheid, toegankelijkheid en multicultureel. In dit reisverslag kom je alles te weten over deze stad die onterecht minder bekend is dan bijvoorbeeld andere Franse steden als Bordeaux of Nice. Laat je verrassen!

Het is vrijdag 04 maart. Vandaag vertrekken we voor een weekendtrip naar Toulouse in Frankrijk. Op de E19 is het rustig want het is nog steeds Krokusvakantie. Op Brussels Airport kunnen we vlot inchecken en hebben we nog tijd voor een koffie en croissant, kwestie van alvast in de Franse stemming te komen, om vervolgens in te stappen voor onze vlucht met Brussels Airlines.

Alles verloopt voorspoedig en na een vlucht van een klein anderhalf uur komen we aan op de luchthaven van Toulouse. Je kan er niet omheen: Toulouse is dé thuishaven van Airbus. Overal waar we kijken, is het logo van deze Europese vliegtuigbouwer zichtbaar. Na het ophalen van onze bagage gaan we eerst naar ons hotel, het Mercure Toulouse Centre Saint-Georges. Dit wordt onze uitvalsbasis voor de komende dagen.

Toulouse verkennen met onze persoonlijke gids

Het hotel is rustig gelegen en toch zeer centraal. Het is de ideale locatie om de stad te bezoeken. Terwijl we op onze kamer wachten, drinken we een Belgisch biertje aan de bar: Affligem van de tap. Vele bars & restaurants hebben trouwens Belgisch bier uit hun tapkranen stromen.

Nadat we onze koffers op de kamer hebben gezet, spreken we af met onze zoon en zijn vriendin, die op Erasmus studeert. Zij zal onze gedreven gids zijn voor de komende dagen.

We wandelen vanuit het hotel richting ‘Het Capitool’ en merken onmiddellijk waaraan de stad haar bijnaam ‘Ville Roze’ te danken heeft. Veel gebouwen zijn opgetrokken in de typische steen uit de regio, waarvan de gevels verhuld zijn in zachte tinten roze tot oranje.

We brengen een bezoek aan het Capitool, gelegen aan de ‘Place du Capitole’ sinds de XVIII eeuw. Hoewel het de naam museum zeker waardig is, is het ook één van de meest levendige musea alom. Het Capitool huisvest namelijk ook het gemeentehuis en het ‘Théâtre du Capitole’ van de stad.

De verschillende staatskamers zijn terug te vinden op de eerste verdieping. Hou zeker halte bij de ‘Salle des Illustres’, een uitgebreide galerij met verschillende schilderijen die de geschiedenis van Toulouse weergeven.

Vervolgens zetten we onze trip verder door de stad richting het ‘Couvent des Jacobins’. Dit middeleeuws klooster van de Jacobijnen dateert van de 13de eeuw en ligt in het hart van de stad. Het meest opvallende kenmerk is het unieke gewelf in de vorm van een palmboom. De kerk, met dubbel schip en prachtige glas-in-loodramen, herbergt ook de relieken van de heilige Thomas van Aquino. Het klooster vormt een eiland van rust in de stad. Kortom, een juweel van zuidelijk Gotische kunst, opgericht door de Dominicaanse orde.

Ook ’s avonds genoeg te beleven

We keren terug naar het hotel voor een pauze, een drankje en een heerlijke douche, vooraleer we een hapje gaan eten bij ‘Le Bistroquet à la une’, een hippe en jeugdige Tapas Bar in het hartje van we wijk ‘Wilson’. De kaart bestaat uit originele tapas met enkel dagverse en seizoensgebonden producten. Hun aanbod voorgerechten, vis, vlees en desserts is opvallend divers voor Toulouse. De sfeer, de setting, het publiek, de maaltijd, de wijnen. Gewoon subliem! Al eens een Espresso martini geproefd? Doen! Het is eens iets anders dan de maaltijd met een normale koffie af te sluiten.

En de charmante patron, Ilias, had ook nog een verrassing in petto. Om elf uur werden de tafels opzijgeschoven, stond de DJ klaar en kon het feestje beginnen. En wat voor een feestje! Na een perfecte gastheer te zijn geweest, sloot Ilias om twee uur ‘s ochtends de deuren.

Voor zij die de beentjes nog wat verder wensen los te gooien, raad ik ‘Café Oz Toulouse’ aan. Deze pub staat voor gezelligheid, teamgeest en een ontspannen sfeer. Laat je echter niet misleiden. Het publiek is jong, sportief en heeft zin om te feesten!

Terwijl onze zoon en zijn vriendin nog wat verder socializen met de plaatselijke jeugd, stappen mijn man en ik stilaan richting hotel om onze vermoeide beentjes te slapen te leggen.

UNESCO werelderfgoedlijst

De volgende ochtend stappen we na een heerlijk ontbijt richting de ‘Victor Hugo’ markt. Deze overdekte markt mag je niet overslaan als je in Toulouse bent. Meer dan 80 standhouders bieden er dagverse en regionale producten aan. Vishandelaars, slagers, poeliers staan er zij aan zij met bakkers, patissiers en kaasmakers. Je vindt er ook traiteurs, wijnhandelaars, specerijkramen, etc. Uiteraard kan je er ook een hapje eten en iets heerlijk drinken!

In de namiddag brengen we een bezoek aan de ‘Basiliek van Saint-Sernin’. Deze basiliek dateert uit de elfde eeuw en is één van de grootste Romaanse gebouwen in het Westen. Het is ook een stop op de weg naar ‘Santiago de Compostella’ en staat vermeld op de Unesco werelderfgoedlijst.

Onder de achthoekige klokkentoren ontdekt de bezoeker een immens gewelfd schip, evenals een crypte die talrijke relikwieën bevat, waaronder die van de bisschop ‘Saint Sernin’, waaraan de basiliek zijn naam te danken heeft.

We zetten onze route verder richting de rivier Garonne, waarlangs we de ‘Basilique Notre-Dame de la Daurade’ aantreffen. Deze basiliek is de thuisbasis van de Zwarte Madonna, wiens gewaad een aantal keer per jaar vervangen wordt. De kledij wordt steeds ontworpen door gekende modeontwerpers waaronder Christian Lacroix, Jean-Charles de Castelbajac.

Een smakelijke verrassing

En dan krijgen mijn man en ik een leuke verrassing in onze schoot geworpen. Onze zoon en zijn vriendin hebben een wijndegustatie geregeld in ‘5 wine bar’, die de titel ‘best wine bar in the world’ mag dragen. De degustatie duurt twee uur en focust zich vandaag op wijnen uit de streek Roussillon. We leren hoe we moeten kijken, ruiken en proeven. Waarop moeten we letten. Welke informatie geeft de wijn ons voordat we gaan ruiken en proeven? We proeven 3 witte, 3 rode en een dessertwijn. De sommelier legt het met veel passie en kennis van zaken uit. Ook interessant voor de gewone liefhebber onder ons.

Na deze heerlijke namiddag snellen we naar het hotel voor een opfrissing want we worden verwacht in restaurant ‘Ma Biche sur le Toit’ op het dak van ‘Les Galleries Lafayette’. De setting is magnifiek. Ik waan me in een bar in Dubai of Abu Dhabi. Die uitstraling heeft het dankzij de loungesfeer en dito muziek. Wederom krijgen we een leuke menukaart met heerlijke gerechten en wijnen.

Ook overdag is dit restaurant overigens een bezoek waard. Het heeft een groot buitenterras met een schitterend uitzicht over de stad.

Na het diner trekken we richting hotel, waar we moe maar voldaan genieten van een zalige nachtrust.

Toulouse ‘à la prochain’!

Op zondag trekken we na het ontbijt naar de ‘Place Saint-Pierre’, een ontmoetingsplaats aan de oevers van de Garonne. We maken een wandeling langs het water en bezoeken de markt ‘Saint-Aubin’. Wat een drukke gezelligheid en mix aan culturen!

Om af te sluiten maken we nog een wandeling langs het park ‘Grand Rond’, een groene oase in deze mooie stad. De kiosk in het park is vandaag het toneel voor enkele koppels die dansen op muziek uit de Jaren ’20. De Tuinen in het park trekken jong en oud aan voor verpozing.

Op de terugweg komen we nog geheel onverwachts langs een gezellige brocante markt waarna we onze citytrip afsluiten met een lunch op het plein aan het Capitool.

Dan is het toch écht tijd om onze koffers op te halen en richting luchthaven te gaan.

Voor ons was het zonder meer een geslaagd bezoek en voor herhaling vatbaar!

-Alix-

Andere recente artikels